Velkommen
Hva ønsker du?
Råd og tips
Artikler, nyheter
Leverandører
kjøkkenplanlegger
Montører
Kontakt oss

Hva ønsker du?


 


Forord

 

Kjøkkenet er et viktig rom – et oppholdsrom som gjerne har mange funksjoner,det er et av husets mest brukte rom, og bør derfor være praktisk, lett å holde rent og være et hyggelig sted å oppholde seg, mange drar flere å flere ting inn på kjøkkenet som tv, radio og noen bruker gjerne en kjøkkenøy eller barløsning som en kontorplass. Svært mange nye leiligheter i dag har åpen løsning med kjøkkenet som en sentral del av boligen der folk sitter å surfer på internett, gjør lekser eller leser dagens avis med en god kopp kaffe.

Det sier seg da at kjøkkenet bør være ryddig og pent å se på, og mange liker å vise fram kjøkkenet sitt og deres individuelle stil til alle som måtte komme på besøk. Det er nesten overflødig å si, at kjøkkenet er boligens viktigste "møbel".


Flatpakket eller ferdig sammensatt?

 

Det som skiller her er pris, kvalitet og tilgjengelighet. Flatpakket kjøkken som fra Ikea er som oftest hyllevare eller har kort leveringstid, er rimelig og er lette å sette sammen. Men det kan fort bli mange deler av et middels stort kjøkken, noe som kan gå i surr hos selv erfarne montører, og stabiliteten og styrken i sammenføyningene i skroget blir ikke like bra som de som er formpresset og limt på fabrikk. Uansett hvilken du velger så har leverandørene nok av valgmuligheter så du kan få bygget det kjøkkenet som passer akkurat deg eller dere både med tanke på pris og utforming.

De fleste kjøkkenleverandører bruker hengsler og skuffeinnredninger fra annerkjente Blum så det skal ikke ha så mye å si på valget du tar. Det kan være verdt å merke seg om noen fremdeles bruker "pianohengsler" i dørene til hjørneskap da disse er dårlige og har ingen justeringsmuligheter, så det er best å unngå.


 


Hva med hvitevarer?

 

Her finnes det og nærmest uendelig med valgmuligheter, og store variasjoner i pris. De fleste velger integrerte hvitevarer, men det er enda noen som har frittstående, og mange kombinerer, det som kan være greiest her er å få hvertfall komfyr med nedfelt platetopp og oppvaskemaskinen integrert for å få et pent og helhetlig inntrykk. Et tips herfra er at oppvask og kjøleskap fra Bosch  og Siemens  (som er laget på samme fabrikk) er "enkle" å montere, for innen de to tingene er det mange leverandører som ikke er fullt så enkle.

Amerikanske kjøleskap er heldigvis ikke så pop lenger, men det finnes såklart en del som bare må ha det. Ulempene er mange: Vannslangene er for dårlig dimensjonert for norsk vanntrykk, så de kan begynne å lekke etter en stund (disse er og gjemt bak sokkelen din - hyggelig) Dybden er 70-80cm , så de stikker langt ut i forhold til resten av kjøkkenet. Frysedelen er alt for smal og rommer lite. De er tunge og lite plasseringsvennlige , så hvis eneste veien til kjøkkenet ditt er opp en trang trapp - la være. Et godt alternativ kan være to frittstående skap. Ett som et vanlig kjøleskap og ett fryseskap med vanndispenser og isbitmaskin, da har du alle funksjonene, normal dybde og god lagringsplass.

Skal du ha integrert mikrobølgeovn så er det best, dersom du har mulighet, til å plassere den i et høyskap, for de modellene som er beregnet på overskap er veldig små. Det er veldig vanlig i dag å ha et høyskap med ovnen integrert og en mikrobølgeovn eller dampovn over. Fordelene med å løfte ovnen opp fra gulvet er mange, du  slipper å bøye deg for å ta ting ut og inn eller sjekke status, og den er utenfor barns rekkevidde.

Platetopp: Induksjon eller ikke? Her er det og snakk om pris, induksjon er klart best men husk å ta med i regnestykket at en god del panner gjerne må byttes ut.

 


 


Benkeplater

 

Her er det og ett mangfold, rangert med dyreste alternativ først : Marmorplate, skifer, rustfritt stål, corian, heltre og laminat.

Her en fin artikkel om emnet, sakset fra Viivilla.no  Tekst av: Trond Folckersahm

Benkeplaten er ofte selve smykket i kjøkkeninnredningen. Den synes godt, og er det første som møter gjester som besøker kjøkkenet. Dette stiller krav til at den bør ha et tiltalende utseende.

Benken blir også utsatt for stor slitasje og mange belastninger, og må derfor holde en viss standard i forhold til holdbarhet.

Oljet tre har vært mye brukt, men det har også kommet en rekke nye alternativer, mens andre har hatt en renessanse.

Utvalget rommer benkeplater både i kunststoff, nye materialer og naturbaserte alternativer. Spesielt gir de nye materialene et vell av muligheter. Dette, sammen med det faktum at de krever lite stell og vedlikehold, har gjort dem populære både blant forbruker og kjøkkenleverandører.

Corian finnes i et utall farger og platene kan skreddersys.
Corian finnes i et utall farger og platene kan skreddersys.
Corian

Corian består av naturlige mineraler og akryl tilsatt pigment. Overflaten er uten porer og nærmest vedlikeholdsfri. Det er bare å tørke av platen med en fuktig klut for å holde den ren. Fettflekker fjernes med vann tilsatt oppvaskmiddel. Brennmerker, kulepenn og tusj, fjernes med skurepulver og en fin svamp. Har platen fått hakk og dype merker kan den repareres. Det finnes et stort utvalg av farger, og platene kan skreddersys.

Silestone
Silestone er laget av 93 prosent kvarts, som er naturens hardeste mineraler. Kvartsen er tilsatt en blanding av harpiksog fargestoffer. I noen tilfeller er det også tilsatt glass for å gi spennende lyseffekter. Materialet er varmebestandig, ripefast, flekkbestandig og hygienisk. Det daglige vedlikeholdet utføres med vann og vanlige rengjøringsmidler til husholdningsbruk. Platene finnes i flere forskjellige fargekombinasjoner og kan leveres i alle størrelser.

Silestone er laget av 93% kvarts, som er naturens hardeste mineraler.
Silestone er laget av 93 prosent kvarts, som er naturens hardeste mineraler.
Laminat
Laminat tåler de fleste påkjenninger, og er lett å holde rent. Det finnes en rekke forskjellige tre- og steinimitasjoner, farger og mønstre. Laminat er det rimeligste alternativet når det skal investeres i en ny benkeplate. Flere leverandører kan levere etter mål.

Stål
Stål gir et klassisk og stilrent inntrykk, men krever mye vedlikehold. Fingermerker synes lett. Rengjøringen utføres med såpevann, eller et av de syntetiske rengjøringsmidlene på sprayflaske som finnes i dagligvarebutikkene. De små svampene med en fin og en grov side er også et velegnet hjelpemiddel. Stålplatene kan tilpasses alle kjøkken.

Aluminium
Aluminium gir et varmere inntrykk enn stål, og fingermerker synes på langt nær så godt. Aluminiumsplater kan leveres etter mål. Aluminium rengjøres på samme måte som stål.

Keramiske fliser
Keramiske fliser er spennende og kan varieres i det uendelige. De tåler det meste og er lette å holde rene. Ankepunktet er fugene, som lett kan bli misfarget.

Skifer
Skifer er vann- og varmebestandig og er stort sett lett å holde ren. Det finnes en spesiell type porefyller i handelen som platen bør behandles med en gang i året. Platene kan leveres skreddersydd.

Granitt
Granitt er vann- og varmebestandig, og tåler ellers det meste. Rengjøring utføres enkelt med såpevann. Men glass kan lett knuse dersom de velter eller settes hardt ned.
Spesielt de hvite benkeplatene i Silestone har nådd et stor publikum.
Spesielt de hvite benkeplatene i Silestone har nådd et stor publikum.

Betongplater
Betongplater settes inn med en spesiell såpe som skal poleres inn. Behandlingen må gjentas ofte. Helst en gang i uken. Matflekker har lett for å sette seg, så en klut bør være for hånden. Platene leveres etter mål.

Marmor
Marmor er det klassiske materialet. Det bør impregneres, da det lett tar til seg flekker. Søler du rødvin må det tørkes bort umiddelbart. Marmor leveres i alle størrelser.

 Corian er et komposittmateriale  bestående av to tredjedeler naturlige mineraler og en tredjedel akryl.  Corian ser ut som naturstein men gir myke vibrasjoner.  Får du flekker eller riper på Corian-overflaten,  kan du lett fjerne dette med litt skurepulver på en klut. Materialet krever minimalt med vedlikehold. Blir din Corian-innredning likevel skadet, kan dette repareres av fagpersonell med et resultat så godt som nytt! Her fåes benkeplaten med vasken støpt i ett og er et bra alternativ for de som vil ha en speilblank overflate med en clean-look.


 


 


Oppvaskkummer og beslag

 

Det finnes svært mange varianter fra den enkle med én kum, stor og liten kum med og uten rillefelt, samt heldekkende løsninger som erstatter deler av benkeplaten. Underlimt eller planlimt vask er et bra alternativ i dag, da får du vasken ferdig montert fra fabrikken som leverer benkeplatene og resultatet er en fin løsning uten kant som gjør det lett å koste smuler og annet oppi kummen. Rustfritt stål er det mest vanlige materialet, men mange velger også en kjøkkenvask i et blandingsmateriale av stein og bindemidler/farge som heter Silgranit. Dette materialet er meget sterkt og tåler mye bruk uten at det ripes. Vaskene finnes i mange farger, og du får en løsning som «matcher» benkeplaten, fargen på kjøkkenet eller lignende.